Защо… Митологията за Пловдив?

Schneider Electric откри първата в България иновативна индустриална геотермална система
05/01/2024
Кристина Славова
Кристина Славова
09/01/2024
Schneider Electric откри първата в България иновативна индустриална геотермална система
05/01/2024
Кристина Славова
Кристина Славова
09/01/2024

Защо… Митологията за Пловдив?

Споделете

„Пловдив умее да измисля истории за себе си и да ги разказва така, че да им повярват и други“, пише Богдан Русев в репортажа си за „златния четвърт век“ на града от началото на новото хилядолетие досега. Натрупванията в тази традиция идват от всички посоки, но може би най изграждащи са взривовете в изкуствата през 1960-те и 1970-те. Век по-рано, още в източнорумелийска дреха, фундаментално за столичното самочувствие на местните е и първенството в просветно отношение. На тази плодородна почва се ражда съвременната легенда за града като културен център, за която Русев свидетелства от първо лице – през най-видимите хора и места за периода, погледнати от позицията на външния, но омагьосан от Пловдив човек. На онзи, който може би „има нужда някъде там на юг, на една ръка разстояние да има един друг град, където е по-хубаво“. В тази пресечна точка – на личното с митичното – се разгръща главната тема на декемврийския ни брой. Въпросът, който остава без отговор, е какво следва?

Усещането в много от разговорите ни напоследък (някои от които отпечатани по-рано през годината) е, че корабът се движи без посока. Липсата на културна стратегия основателно се откроява като най-честата критика и от събеседниците в настоящата книжка. В контекста на новоизбраната местна администрация, любопитно е какви мерки ще предприеме тя, за да не позволи градът да се унесе съвсем в мисълта за неотдавнашните си успехи. Отгласите от последните може би все още са в състояние да произведат нова енергия, преди да заглъхнат окончателно в очакване на бъдещо голямо избухване. Дотогава, за да остане на картата с нещо повече от спорадични импулси на колективи и отделни единици, които съществуват сякаш въпреки средата, Пловдив (отчаяно) се нуждае от митологията, която обобщаваме на следващите страници. Впрочем – великолепно илюстрирани от Тео Георгиев!

Защото с какво иначе ще вълнува мястото, ако не се съчиняваме в историите му? Проблемът е, че много от тях вече не хващат дикиш, поне за изкушените, които, по стиха на поета, не остават, никъде не остават по-дълго от възторга си (Илко Димитров). Надеждата е, че по улиците и площадите на Пловдив съзрява въображение, което ще измисли новата му тайна. Тъкмо нея ще търсим през 2024 г.

До следващия брой!

Панайот Стефанов
Панайот Стефанов
Завършва журналистика в Софийския университет и се интересува от всичко онова, което я изгражда. Създава Нула32 в плен на заблудата, че познава този град достатъчно добре, за да започне да го разказва. Вярва, че хартията е и ще си остане най-добрият източник на дълбочина, с който разполагаме.
Защо… Митологията за Пловдив?
Използваме "бисквитки", за да предоставим по-добро разглеждане на сайта и да анализираме трафика. Използвайки уебсайта, се съгласявате с нашата политика за лични данни и бисквитки.

Вземете 10% отстъпка от първата си поръчка!

Абонирайте се за месечния бюлетин на Нула32 и получавайте препоръки за внимателно подбрани събития и артефакти.

Вижте повече тук.

Marketing

Успешно записване! Благодарим!