Постоянно замърсеното корито на река Марица

Ласка Ненова
Чистота на публичните пространства
11/10/2021
Невена Пачеджиева
Време за зелени решения
14/10/2021
Ласка Ненова
Чистота на публичните пространства
11/10/2021
Невена Пачеджиева
Време за зелени решения
14/10/2021

Постоянно замърсеното корито на река Марица

коритото на Марица
Споделете

Щастливи са хората, живеещи в град, през който минава река. Марица е една от емблемите на Пловдив, героична река, възпята в стария ни национален химн. Но правим ли нужното за нейното опазване? Коритото на Марица може да се нареди сред най-замърсените речни корита в страната. Един красноречив пример – в началото на миналата година, само за ден, работници на общинско предприятие „Градини и паркове“ събраха близо 50 чувала битови отпадъци от коритото на Марица под моста на бул. „Васил Априлов“. Каква е периодичността на тези акции и достатъчна ли е тя, за да се поддържа незамърсена речната екосистема? Въпроси с много неизвестни. Генезисът на проблема е по-глобален и не опира само до Общината, а до самосъзнанието на пловдивчани и гостите на града. Ежедневно сме свидетели на това как недобросъвестни граждани изхвърлят кенчета, бутилки и какви ли не други отпадъци директно от мостовете или от речните парапети. Всъщност перманентното битово замърсяване е само един от неразплетените възли около река Марица. Истински голямата заплаха за живеещите край реката, ще дойде при настъпване на едно по-мащабно наводнение. Пропускливостта на коритото е силно намалена, то е обрасло с дървета и затлачено от пясъчни наноси. Колко милиона ще трябват, за да влязат багери и да изчистят наносите и растителността, едва ли някой може да изчисли. Спорно е и колко дълготраен ще е ефектът от едно такова начинание. А дотогава – не ни остава друго освен, когато в ръката ни има боклук, да потърсим най-близкото кошче.


Текстът е част от броя на списание Нула32 – 32 причини да не обичаш Пловдив

Защо… 32 причини да не обичаш Пловдив?

Илюстрация ©

Владислав Христов
Владислав Христов
Журналист и поет с международно признание, известен със своите хайку, но и с пристрастието си към минималистичните форми в изкуството. Можете да го видите често и в ролята на репортажен фотограф. Автор на постоянно увеличващ се брой книги с поезия, публицистистика и кратки прози. Влюбен в Пловдив още от средата на 90-те години, когато е бил студент в Аграрния университет. Сега отново щастлив пловдивчанин по семейни причини.
Постоянно замърсеното корито на река Марица
Използваме "бисквитки", за да предоставим по-добро разглеждане на сайта и да анализираме трафика. Използвайки уебсайта, се съгласявате с нашата политика за лични данни и бисквитки.

Вземете 10% отстъпка от първата си поръчка!

Абонирайте се за месечния бюлетин на Нула32 и получавайте препоръки за внимателно подбрани събития и артефакти.

Вижте повече тук.

Marketing

Успешно записване! Благодарим!