Защо… „Град на художници – част първа“?

siteground планината
SiteGround с жест към планината, нейните любители и спасители – първите 3 RECCO® детектора в България
24/02/2021
от другата страна на живота
От другата страна на душата
31/03/2021
siteground планината
SiteGround с жест към планината, нейните любители и спасители – първите 3 RECCO® детектора в България
24/02/2021
от другата страна на живота
От другата страна на душата
31/03/2021

Защо… „Град на художници – част първа“?

Град на художници
Споделете

В „Град на художници - част първа“ разговаряме с техните изследователи, ценители, колекционери и наследници в опит да си обясним магията на таланта им.

На Владимира, която ни гледа от небето

В начало на годината най-сетне посягаме към една от фундаментал ните теми за разбирането на града чрез изкуството. В ръцете си държите поредния ни брой за неповторимото съчетание между пейзаж, време и темперамент, което отключва въображението и прави от човешкото гениално. В следващите страници си спомняме за някои от майсторите на четката, творили в прегръдката на тези няколко тепета и река в първата половина на XX век и превърнали се в неделима част от културната памет на мястото.

В „Град на художници“ разговаряме с техните изследователи, ценители, колекционери и наследници в опит да си обясним магията на таланта им. Озоваваме се в ателиетата на Александър Крафти и Гео Мирчев, след което щастливо се изгубваме в родопските пейзажи на Бараците. Надничаме в писмата на Цанко Лавренов и очертаваме контурите на момчето, което запалва градския фенер. Записваме истории за картини и любими цветове, за срещите и приятелството помежду им, за възхитата, която изпитват един от друг, отвъд биографичните бележки. Не забравяме за премеждията и неудачите им приживе, за страховете и тревогите, от които също са способни да извличат вдъхновение. Преди всичко обаче по-
ставяме акцент върху волята им да мечтаят и да опитомяват болката; да ни припомнят, че животът е кратък и само изкуството – вечно.

И, разбира се, че текстовете в този брой са повече ескизи, отколкото завършени картини. Няма как да обхванем всичко важно в нашите само 64 страници и опасността да сме се провалили е напълно оправдана, но рискът е за наша сметка. Настоящата тема не е като останалите, затова предлагаме да мислим за No23 като първи щрих в платното на града пред нас. Начало, което неминуемо изисква своето продължение.

До следващия брой!


Последвайте списание Нула32 в Instagram – @nula32magazine

Панайот Стефанов
Панайот Стефанов
Завършва журналистика в Софийския университет и се интересува от всичко онова, което я изгражда. Създава Нула32 в плен на заблудата, че познава този град достатъчно добре, за да започне да го разказва. Вярва, че хартията е и ще си остане най-добрият източник на дълбочина, с който разполагаме.
Защо… „Град на художници – част първа“?
Използваме "бисквитки", за да предоставим по-добро разглеждане на сайта и да анализираме трафика. Използвайки уебсайта, се съгласявате с нашата политика за лични данни и бисквитки.

Вземете 10% отстъпка от първата си поръчка!

Абонирайте се за месечния бюлетин на Нула32 и получавайте препоръки за внимателно подбрани събития и артефакти.

Вижте повече тук.

Marketing

Успешно записване! Благодарим!