Защо… „In situ“?

Споделено пространство
В споделеното пространство на Есенните изложби
07/09/2022
Изглед от изложбата „Душата на Япония“
Каква е „Душата на Япония“?
14/09/2022
Споделено пространство
В споделеното пространство на Есенните изложби
07/09/2022
Изглед от изложбата „Душата на Япония“
Каква е „Душата на Япония“?
14/09/2022

Защо… „In situ“?

In situ
Споделете

На Владимира, която ни гледа от небето

Какво ли още имат за казване тези уморени стари камъни и мраморни колони, натежали от метафори? Какво ли още спи под тях и чака своя втори шанс да напомни за себе си? Колко ли още древни улици лежат под модерните ни градски лабиринти? И наистина ли ние сме с предимство на кръстовището на времето? 

За живите паметта на този град е къса – / като лопатка на археолог – гласи стихът на Добромир Тонев – Сякаш мъртвите ще ни свършат работата / Сякаш да си жив не е история (1990 г.). Съвременният град обаче се развива за живите. Невинаги може да се внимава с мъртвите, научаваме в подготовката за броя, при все че едва ли някога ще им се издължим така измамно горделиви сме с делата им. Сякаш имаме правото, сякаш има какво още да свършим? Дали късогледството, за което говори поетът, не е ключ към азбучната истина в археологията и може би най-голямо човешко откритие съзнанието колко преходни сме всъщност, колко маловажни са мечтите и страховете ни, колко нищо не значат опитите ни да си обясним нещата. Или повече е плод на разочарованието му от града, който вечно закъснява да почете навреме достойните си граждани? Уроците са ненаучени и днес. 

In situ е първият ни брой, посветен специално на археологията, но ровенето в боклука на времето, както биха го определили някои, е неизменна част от редакционната задача на Нула32 във вече седемгодишното ни съществуване. Освен първите седем на списанието, този септември празнуваме и 140-тата годишнина от официалното основаване на една от най-старите български културни институции Областната библиотека и музей в Източна Румелия, откъдето по-късно самостоятелно се обособява Регионалният археологически музей. Тъкмо историите на последния са тема на книжката в ръцете Ви. 

140 лета, в които музеят устоява на превратностите на съдбата преживява няколко войни, политически режими, човешката глупост и не престава да съхранява и изучава древното ни минало. 

Пожелаваме си същия стоицизъм днес. 


Заглавна фотография: Поглед към форум „Север“ © РАМ – Пловдив

Панайот Стефанов
Панайот Стефанов
Завършва журналистика в Софийския университет и се интересува от всичко онова, което я изгражда. Създава Нула32 в плен на заблудата, че познава този град достатъчно добре, за да започне да го разказва. Вярва, че хартията е и ще си остане най-добрият източник на дълбочина, с който разполагаме.
Защо… „In situ“?
Използваме "бисквитки", за да предоставим по-добро разглеждане на сайта и да анализираме трафика. Използвайки уебсайта, се съгласявате с нашата политика за лични данни и бисквитки.

Вземете 10% отстъпка от първата си поръчка!

Абонирайте се за месечния бюлетин на Нула32 и получавайте препоръки за внимателно подбрани събития и артефакти.

Вижте повече тук.

Marketing

Успешно записване! Благодарим!