Защо… Малкия Париж?

Десет причини
25/02/2017
кючука
Квартално криминале
10/04/2017
Десет причини
25/02/2017
кючука
Квартално криминале
10/04/2017

Защо… Малкия Париж?

Споделете

На Владимира, която ни гледа от небето

Като може би най-неописваната и неизследвана градска зона, Малкия Париж днес е незаслужено натикан в ъгъла и сериозно пренебрегван, когато говорим за култура. Броят в ръцете ви идва от необходимостта да докажем, че животът е все така жив и интересен и извън централната част на Пловдив, накъдето са насочени всичките погледи. Защото нещата могат да се случват не само под шарените знаменца на Капана или по оживената Главна, на стръмния „Отец Паисий“ или по калдъръмените улички на Стария град. В следващите страници ще се опитаме да сринем за кратко тази туристическа илюзия за Пловдив и да изместим фокуса малко по̀ на юг.

Кючук Париж – гордо отдалечен, ужасно непознат и напълно достатъчен на себе си. Южният пловдивски квартал, който толкова малко хора дръзват да разказват и разнищват. Непристъпната крепост, като че ли забранена за чуждоземци. Мястото, което или обичаш, или настървено ненавиждаш. Затова и при създаването на този брой трябваше да счупим стената, която Малкия Париж е издигнал дори в собствените ни съзнания, да изкараме фотоапарати и диктофони там, където това вероятно се случва за пръв път, да рискуваме най-малкото да ни напсуват.

Седмият ни брой ще търси отговора на въпроса защо Кючука е това, което познаваме днес. Ще спомага за осъзнаването му като незаменима част от пъзела на града, за да бъде общата картина накрая толкова вълнуваща. Ще напуква повърхностните ни представи за квартала, за да си проправят път оттам неподозираните истории и превратности на хората му. Онези незабележими човеци от краищата на града, сред които рядко се случват големи събития, сред които рядко се случва нещо разтърсващо, за което да заговори целият свят. Но точно в измамното спокойствие на така описаната среда се ражда бунтът срещу обществото, бунтът срещу нас самите. Затова и Малкия Париж е важен. Защото докато вие се разхождате в събота следобед по претъпканата Главна улица, там, някъде на юг, едни малки хора тихомълком движат Вселената.

Кючука – след скептицизма, отвъд клишето.

Пазете тишина.

Защо… Малкия Париж?
Използваме "бисквитки", за да предоставим по-добро разглеждане на сайта и да анализираме трафика. Използвайки уебсайта, се съгласявате с нашата политика за лични данни и бисквитки.

Вземете 10% отстъпка от първата си поръчка!

Абонирайте се за месечния бюлетин на Нула32 и получавайте препоръки за внимателно подбрани събития и артефакти.

Вижте повече тук.

Marketing

Успешно записване! Благодарим!