Защо… Отживелици?

Siteground logo
За почерка ни в дигиталната ера
07/01/2020
отживелици
Отживелици или завръщане към същността
11/01/2020
Siteground logo
За почерка ни в дигиталната ера
07/01/2020
отживелици
Отживелици или завръщане към същността
11/01/2020

Защо… Отживелици?

отживелица
Споделете

Наричаме го отживелица – вече не е част от живота – или по-скоро е част от други чужди и отдавна минали животи, но не и от нашия и затова не ни е толкова интересно.

В дълбините си този брой крие вечно вълнуващата ни тема за времето и хората. Преподреждаме рафта с носталгиите и си мислим за всичко, което някога е било неизменна част от съществуването ни. Питаме се защо вече не е. После го връщаме обратно. Разбира се – в добрия случай.

Раждаме се и заварваме свят, пълен с литература, музика, архитектура, картини, предмети. Объркани сме и ни е трудно да подредим всичко това, нямаме и много време. Нещо трябва да остане назад. Наричаме го отживелица – вече не е част от живота – или по-скоро е част от други чужди и отдавна минали животи, но не и от нашия и затова не ни е толкова интересно. Това би предложило наивното и буквалистко разбиране на думата. Може би точно то обаче успя да ни развълнува и ни принуди да му възразим.

„Не смятате ли, че това, което правите е отживелица?“ – въпрос от скорошен разговор, на който нямахме моментален отговор, но което питане остана да расте у нас дълго след края на срещата, за да му посветим днес цял един брой. Отживелици ли са нещата, които ни напомнят, че светът е бил и преди, ще бъде и след нас; отживелици ли са паметта и разказването на истории?

Осемнайсетият брой на Нула32 е опит да обясним защо старото, непрактичното и на пръв поглед несъвършеното, все отстъпва пред модерното, високотехнологично, рационално ежедневие. Търсим онова, което ни кара да връщаме стрелките назад, да ги спираме понякога. Може би ще си помислите, че този брой няма нещо, което вече не сте знаели, но грешите.

В ръцете си не държите някаква бъдеща отживелица, защото, кактовсъщност се оказва – отживелиците са извън времето. |32

Фотография: Катерина Георгиева


Стани член на Клуб Нула32 през 2020-а!

  • Виж името си на следващата ни корица!
  • Използвай целогодишно 10 % отстъпка в гастро бар Multi Culti, ресторант thEATre и Пивоварница Каменица!
  • Гледай спектаклите на Драматичен театър - Пловдив на 50%!
  • Поръчай членската си карта тук!

Последвайте списание Нула32 в Instagram - @nula32magazine

Илия Димитров
Илия Димитров
Роден в Пловдив в горещия юли на 1995 година. Завършва Българска филология в Пловдивския университет в търсене на една единствена дума. В Нула32 се опитва да докаже, че геният на мястото е по-силен от хората, че всичко може да бъде и друго, че нещата са най-хубави, когато не се говори много за тях.
Защо… Отживелици?
Използваме "бисквитки", за да предоставим по-добро разглеждане на сайта и да анализираме трафика. Използвайки уебсайта, се съгласявате с нашата политика за лични данни и бисквитки.

Вземете 10% отстъпка от първата си поръчка!

Абонирайте се за месечния бюлетин на Нула32 и получавайте препоръки за внимателно подбрани събития и артефакти.

Вижте повече тук.

Marketing

Успешно записване! Благодарим!