Защо… София, вечна любовнице

Граматика на Стария град
29/08/2018
София, вечна любовнице
София, вечна любовнице
14/10/2018
Граматика на Стария град
29/08/2018
София, вечна любовнице
София, вечна любовнице
14/10/2018

Защо… София, вечна любовнице

Споделете

На Владимира, която ни гледа от небето

Може би сте изпитали кратък шок, когато сте видели, че сме решили да посветим брой на София – най-антагонистичният на Пловдив град, както биха го определели някои. Но няма страшно, освен поредния номер, тук няма нищо фатално. Преместваме за кратко фокуса си на 120 км северозападно, не защото Главната ни е отесняла, а защото сме длъжни да признаем, че, харесва ли ни, или не, София си е тема за разговор на пловдивчани.

Изследваме историческото развитие на отношенията между двата града, търсим корените на противопоставянето, но и на привличането, впускаме се в столичните сюжети, измисляме се и ни измислят в тях.

В следващите страници обединяваме в едно две по начало различни идеи за град. Съзнателно сблъскваме високомерието с небрежното самочувствие, кариеризма с нищоправенето, властолюбието и успеха на всяка цена  – с густото за сметка на всичко останало. Парите – с времето. Скрихме се между редовете на тези истории. И въпреки че се опитахме да се издигнем над клишетата по темата, нещата тук все така продължават да се съмняват в истините си, несъгласни са едни с други, а често и със себе си. Търсят се и се преоткриват непрекъснато.

Не успяхме да вкараме София в рамка, по-скоро тя го направи с нас. В повечето от текстовете, които ще прочетете, емоцията побеждава аргумента. Думите са често необмислени, а по-късно виновни, но непоколебимо верни в момента на изричане. Това е ключалката, през която този брой наднича. Следва разказ за София в участта ѝ да бъде за всички и за изкушението, което изчезва само тогава, когато напълно му се отдадеш. Когато се превърнеш във всички.

Тази изневяра е тринайсетата ни тема. А това е нашата София.

Познавате ли я?

Фотография: Илко Ранджев

Панайот Стефанов
Панайот Стефанов
Завършва журналистика в Софийския университет и се интересува от всичко онова, което я изгражда. Създава Нула32 в плен на заблудата, че познава този град достатъчно добре, за да започне да го разказва. Вярва, че хартията е и ще си остане най-добрият източник на дълбочина, с който разполагаме.
Защо… София, вечна любовнице
Използваме "бисквитки", за да предоставим по-добро разглеждане на сайта и да анализираме трафика. Използвайки уебсайта, се съгласявате с нашата политика за лични данни и бисквитки.

Вземете 10% отстъпка от първата си поръчка!

Абонирайте се за месечния бюлетин на Нула32 и получавайте препоръки за внимателно подбрани събития и артефакти.

Вижте повече тук.

Marketing

Успешно записване! Благодарим!